Beleggen is tegenwoordig uiteraard op heel wat meer verschillende manieren mogelijk in vergelijking met vroeger. In het verleden was het dan ook zo dat je uitsluitend kon kiezen voor bijvoorbeeld een belegging in aandelen, obligaties en fondsen of trackers. Tegenwoordig is dat aanbod niet alleen een stuk uitgebreider, maar ook heel wat diverser. Ook voor beleggen in crypto geldt dat het door de jaren heen heel wat populairder is geworden. Dat is mede het gevolg van het ontstaan van nieuwe beleggingsmogelijkheden. Zo kan je bijvoorbeeld tegenwoordig investeren in crypto ETF’s, maar is het ook mogelijk om aandelen van een sterk op crypto gebaseerde onderneming als Coinbase te kopen. Wil jij nu graag gaan beleggen in crypto of in aandelen, maar weet je niet wat nu precies de juiste keuze is? Dan moet je vooral even verder blijven lezen!

Waarom beleggen in aandelen?

Beleggen in aandelen is sinds jaar en dag één van de belangrijkste en tevens ook meest toegankelijke manieren om vermogen op te bouwen. In het bijzonder voor investeerders met een lange termijn horizon worden ze vaak bestempeld als zowat de beste beleggingsproducten. Beleggen in aandelen zorgt ervoor dat je kan investeren in zeer kwalitatieve ondernemingen die als het ware in jouw plaats al het w01erk doen. Gaat het goed met de onderneming waar je aandelen van hebt gekocht? Dan stijgt de koers van het aandeel waar jij als investeerder uiteraard de vruchten van zal plukken.

Ondanks het feit dat beleggen in aandelen tegenwoordig nog altijd zeer populair en interessant kan zijn komen er ook steeds meer andere mogelijkheden. In het verleden was het bijvoorbeeld nog nagenoeg uitsluitend mogelijk om met zogenaamde dividendaandelen een passieve inkomstenstroom op te zetten. Tegenwoordig is dat echter ook perfect mogelijk met behulp van cryptomunten. Door ze te staken kan je namelijk rekenen op regelmatige inkomsten zonder dat je daar verder nog maar iets voor hoeft te ondernemen.

Waarom beleggen in crypto?

Voor ontzettend veel beleggers en investeerders geldt dat ze vermoeden dat ze kunnen rekenen op een geweldige diversificatie binnen hun portefeuille. Men investeert niet alleen vlot in verschillende bedrijven, maar ook in diverse sectoren en door middel van verschillende assets. Dit kan allemaal best zo zijn, alleen moet het gezegd dat elke investering meer dan waarschijnlijk is gebeurd op de traditionele aandelenbeurs. Dat met alle gevaren van dien. Gaat het namelijk fout met ons gekende financiële stelsel? Dan zou dat zomaar in één klap alle investeringen onderuit kunnen halen. Omwille van deze reden raden heel wat experten sinds jaar en dag aan om alternatieven aan te boren.

De cryptomarkt kan in de praktijk een uitstekend alternatief betekenen voor de traditionele aandelenmarkt. Dit omwille van verschillende redenen. De cryptomarkt staat zo goed als volledig los van onze traditionele investeringsmarkt. Een kleine verschuiving is hier wel gaande, de laatste jaren is er steeds meer sprake van een bepaalde correlatie tussen beide markten. Toch blijven cryptomunten alternatieve assets die niet noteren aan de beurs. Dit uiteraard met uitzondering van bijvoorbeeld de ETF’s en ETN’s die er reeds van zijn verschenen. Hoe dan ook, wanneer je graag een soort van hedge wil creëren voor de traditionele aandelenmarkt zou een investering in crypto zomaar eens ontzettend interessant kunnen zijn. We vertellen je hieronder de beste manieren om te investeren in crypto. 

De drie manieren om te investeren in crypto

  1. Beleggen in crypto door de direct te kopen
    De bekendste manier is toch crypto direct te bezitten en te verhandelen via de welbekende online exchanges. Zoals Bitvavo, Coinbase, Binance of Litebit. Je bent in staat om crypto direct in te kopen en te verkopen.
  2. Beleggen in crypto via de beurs (ETF en ETN)
    Tegenwoordig is het ook mogelijk om te investeren in crypto via de beurs. Er zijn verschillen ETF’s en ETN’s verschenen waarin je kunt beleggen in crypto’s. Dit wordt ook indirect beleggen in crypto genoemd. Deze manier van beleggen is er nog niet zo lang en staat nog in de kinderschoenen. De ETF fondsen die er nu zijn ondersteunen dan ook alleen Bitcoin en Ethereum.
  3. Beleggen in crypto aandelen
    Het beleggen in aandelen die de cryptocurrency ondersteunen kun je natuurlijk ook indirect beleggen benoemen. Hoe kun je dan beleggen in crypto aandelen? Nou neem bijvoorbeeld Coinbase. Coinbase is beursgenoteerd en ze ondersteunen de hele directe handel in de crypto doormiddel van hun exchange platform. Wanneer de waarde toeneemt van de cryptocurrency zal ook de waarde van het bedrijf Coinbase toenemen.

 

Het één hoeft het ander niet uit te sluiten!

Het lijkt er in de praktijk bij het merendeel van de mensen dat er een keuze moet worden gemaakt tussen beleggen in aandelen en beleggen in crypto. Dat is echter niet correct. Het één hoeft het ander dan ook absoluut niet uit te sluiten, in tegendeel. Eén van de eerste gouden regels waar je als belegger rekening mee moet houden is spreiden. Dit betekent dat je ervoor moet zorgen dat je over een voldoende gediversifieerde beleggingsportefeuille beschikt. Investeren in een enkele markt wordt dus afgeraden. De cryptomarkt zou voor traditionele investeringen dan ook een prima hedge kunnen zijn.

Voor menig aantal beleggers geldt dat ze zich sterk richten op assets die in staat zijn om een bepaalde vorm van passief inkomen te genereren. In het verleden betekende dit veelal dat er eigenlijk hoofdzakelijk moest worden gekeken in de richting van dividendaandelen. Tegenwoordig is het echter zo dat cryptomunten ook bepaalde staking opbrengsten weten te realiseren. Door te kiezen voor een combinatie van dividendaandelen en cryptomunten zoals Bitcoin en Ethereum kies je voor (vrij) defensieve investeringen. Dit in beide markten die samen jouw portefeuille alleen maar sterker en “future proof” kunnen maken. Wil je dus gaan investeren of beleggen? Dan is het zeker de moeite waard om de mogelijkheden te benutten die zowel de gewone aandelenmarkt als de cryptomarkt voor jou in petto hebben.