Waarom pensioensparen met crypto het overwegen waard kan zijn

Pensioen sparen met crypto

Sinds jaar en dag wordt er heel wat discussie gevoerd over de toekomst van ons pensioen. Heel wat mensen vrezen dat het pensioen dat ze kunnen verwachten de verwachtingen niet zal weten in te lossen. Dat is best vervelend. Dit uiteraard niet in het minst omdat mensen tijdens hun leven een bepaalde levensstandaard aannemen. Wanneer deze standaard dan vervolgens in het gedrang komt wanneer de welverdiende pensioenleeftijd is bereikt, is dat natuurlijk alleen maar extra zuur. Een stukje zelf aan pensioensparen doen kan in de praktijk heel wat vervelende verrassingen voorkomen. Ook sparen voor je pensioen met crypto kan het overwegen waard zijn. Waarom dat nu precies het geval is laten we je graag weten.

Pensioensparen met crypto, een stukje risico mag, maar niet te veel

Het doel waarvoor je spaart is in de praktijk altijd bepalend voor de hoeveelheid risico’s die je bereid bent om te nemen. Wanneer we sparen voor ons pensioen spreekt het voor zich dat we deze risico’s zoveel mogelijk binnen de perken willen houden. Dat is logisch, want niemand bereikt graag de pensioenleeftijd met minder vermogen dan hij of zij initieel had. Dit gezegd hebbende is het wel degelijk interessant om met een stukje van je portefeuille voor later net wat meer risico te nemen. Pensioensparen met crypto is risicovol, dat gaan we niet ontkennen. Met een beetje geluk zou je zomaar met deze investering reeds een belangrijk deel van het benodigde pensioenkapitaal kunnen realiseren. De aanzienlijke volatiliteit is daarvoor verantwoordelijk.

Je creëert een hedge tegen de traditionele financiële markt

Voor heel wat mensen geldt dat ze het vermoeden hebben dat hun pensioenspaarplan meer dan voldoende is gediversifieerd. Mogelijks is er een gedeelte belegd in aandelen, een ander stukje in trackers, wellicht is er een goede spreiding aangehouden tussen verschillende beurzen en segmenten. Helemaal prima dus! Toch? Op zich is dit alles natuurlijk gunstig, alleen moet je er wel bewust van zijn dat je jouw volledige vermogen toevertrouwt aan één specifieke markt, namelijk de traditionele aandelenmarkt. Er zijn menig aantal voorspellingen die aangeven dat de manier waarop ons financiële stelsel tegenwoordig werkt niet langer houdbaar is voor de toekomst. Mocht die voorspelling ook daadwerkelijk uitkomen zou dat zomaar je volledige pensioenvermogen ten grabbel kunnen gooien. Een stukje investeren in een andere markt zoals de cryptomarkt is dan ook absoluut geen overbodige luxe. Zo beschik je toch op z’n minst een beetje over een hedge.

Lees ook eens ‘beleggen in crypto of aandelen?’.

Stapsgewijs uitstappen op piekmomenten verstevigt je pensioenpositie

Niet alleen voor de aandelen-, maar ook voor de cryptomarkt geldt dat er rekening moet worden gehouden met bepaalde cycli. Deze zorgen ervoor dat je op bepaalde momenten voordelig zal kunnen instappen in bepaalde cryptomunten terwijl je op andere momenten gerealiseerde rendementen zal kunnen verzilveren. Het is zeer belangrijk om geen risico’s te nemen met het vermogen dat je opzij wenst te zetten voor je pensioen. Heb je goed ingekocht tijdens een bear market of gewoon wanneer de koersen aantrekkelijk waren? Hebben één of meerdere bull markten er ondertussen voor gezorgd dat je een behoorlijk rendement hebt weten te maken op je initiële investering? Dan is het altijd goed om een stuk van deze rendementen te verzilveren en opzij te zetten voor je pensioen. Eenmaal verzilverd kunnen deze winsten je namelijk niet meer worden afgenomen. Rekening houdende met de volatiliteit van de cryptomarkt is dat in de praktijk toch beslist geen overbodige luxe.

Geniet zowel voor als tijdens je pensioen van extra inkomsten

De mogelijkheden die pensioensparen met crypto met zich meebrengt zijn tegenwoordig heel wat uitgebreider in vergelijking met vroeger. In het verleden was het dan ook zo dat je uitsluitend de mogelijkheid had om op de cryptomarkt te investeren in crypto. Tegenwoordig is dat ook mogelijk op de beurs. Zo kan je bijvoorbeeld beleggen in crypto middels een ETN en een ETF. Bovendien is het ook mogelijk om aandelen van crypto gerelateerde bedrijven in je portefeuille op te nemen zoals met name een Coinbase. Bovendien is er nog een extra voordeel verbonden aan sparen in crypto voor je pensioen. Je kan er namelijk zomaar extra, periodiek pensioeninkomen mee realiseren. Dit door ervoor te kiezen om de coins in je portefeuille te gaan staken.

Staking bleek in het verleden een behoorlijk lastig karwei te zijn welke ook nog eens de nodige technische kennis vereiste. Tegenwoordig is dat niet langer het geval. Het staken kan tegenwoordig bij de broker of exchange waar je gebruik van maakt. Het staken van je coins is mogelijk tijdens het volledige investeringstraject dus ook wanneer je reeds de pensioenleeftijd hebt bereikt. Op deze manier zou je zomaar een extra mooie boost kunnen geven aan jouw standaard pensioeninkomsten.